EV100 kingitus Tammejuure poolt

Kingitus Tammejuure Mahetalu pererahva poolt: taaselustame kanepi kui vanade eestlaste traditsioonilise väetoidu. Kanepitoidud olid vanade eestlase seas väga levinud, sh kanepikiud, kuid tänapäevaks unustatud. Soovime taaselustada kanepi kasutamise traditsiooni ja õpetada uutele põlvedele kanepi kasutamisvõimalusi. Alustasime juba 8 aastat tagasi kanepikasvatusega ning soovime, et kanep jõuaks taas Eesti rahva toidulauale!

Vanade eestlaste kanepiroad! Siin tuleb tunnustada eestlaste kunagist talupojatarkust: ei teadnud meie esivanemad midagi ei polüküllastamata rasvhapete soodsast mõjust tervisele (Omega 3-6-9) ega ka kanepiseemne valkude bioväärtusest. Ometi kanepiseemneid hinnati ja peeti toitvateks ning maitsvateks.
Meie esivanematel oli mitu tavapärast kanepitoitu: kanepitemp, kanepipiim ja kanepipuder. Need olid rohkem levinud just Lõuna- ja Ida-Eestis. 19. sajandi lõpus hakkas kanepikasvatus tasapisi vähenema ning kanepist valmistatud toidud kaotasid järk-järgult oma tähtsuse.
Kanepiroad: Söögiks valmistati kõige sagedamini kanepitempi ehk jurssi. Selleks pruunistati kanepiseemned pannil või pajas ning tambiti seejärel uhmris puderjaks õliseks massiks. Et eraldada terveid seemneid, sõeluti purustatud mass mõned korrad läbi. Lõpuks lisati soola, koort, teraviljajahu ja praetud sibulat. Jurssi söödi kas leivale määritult või kartuli juurde. Kanepipiima tegu alustati samuti seemnete purukstampimisest. Seejärel lisati niipalju vett, et tekkis piimasarnane valkjas vedelik. Seemnekestad kurnati välja. Seda piima pandi suppidele ja anti ka tõelise piima aseaineks, kui lehmad kinni olid. Kanepipiima tehti sageli urbepäevaks (nädal enne lihavõttepühi). Veel tehti kanepi- ja teravilja segajahust putru. Mõnes piirkonnas olid tuntud ka kanepipirukad: rukkileivatainast pirukate sisuks pandi purustatud kanepiseemned. Sageli valmistati eraldi väike kanepipirukas karjapoisile. Kuid kanepiseemnetest saab teisigi küpsetisi. Näiteks udmurtidel on levinud kanepikorbid, kus purustatud kanepiseemnete mass annabki korbi sisu. Mari rahvatraditsioonis on hinnatud kanepileivad, mille valmistamiseks segatakse kanepijahu esmalt riivitud tahke leivaga, siis vormitakse kakud, mis lõpuks küpsetatakse.

Ideed: lisa kanepiseemneid (kooritud ja koorimata) ja kanepijahu pudrule, müslile, kotleti , küpsetiste ja smuuti sisse ning kanepiõli sobib salatitele ja külmadele kastmetele, toidu kaunistamiseks.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga